Friday, 27 March 2015

Onbehoorlijk bestuur (2)

Het stadsdeel op zijn kleinste. Een "Bestuurscommissie" in chaos was wat vele boze buurtbewoners begroeten op een vergadering op 24 maart om de kiosken te bespreken.
Vergunningen toegekend op plekken waar geen kiosk moet staan. Een wirwar van aanvragen, vergunningen en beroepen... Met een klungelige administratie om alles in de soep te laten draaien.
Nu gaan ze in het vervolg de bewoners iets beter informeren... eerst kwamen er reclame spandoeken van de MIK, maar nu gaat het stadsdeel een eigen spandoek ophangen.
Bewoners van het Surinameplein hadden beroep aangetekend tegen een nieuwe kiosk. Maar intussen was die aanvraag ingetrokken en vervangen door een tweede. Toen de bewoners daarover informeerden, kregen ze te horen dat hun al ingediende beroepen ook meegenomen zouden worden tegen de tweede kiosk. Maar toen puntje bij paaltje kwam, hadden ze natuurlijk een nieuwe beroep aan moeten tekenen en zijn hun bijdragen niet ontvankelijk verklaard. 
Intussen heeft Marqt voor €1,5 miljoen geïnvesteerd in hun nieuwe winkel aan de Bilderdijkstraat/hoek Kwakersplein. Dan wil het stadsdeel nog een kiosk daar om de gevel volledig wegmoffelen achter een miskraam van 5 x 3 meter.

Nu zijn er plannen voor nog meer kiosken, sommigen met terrassen, op plekken waar dat echt niet handig is. Bijvoorbeeld naast de ingang van de Mentrum Dagbehandeling op het WGplein. En voor twee kiosken op de Gulden Winkelplantsoen naast de markt op het Bos en Lommerplein. Onze bestuurders - die blijkbaar klaar staan om alles voor Baveko te doen - roepen dat de kiosken "leven" on de buurt moeten brengen. Maar Baveko wil kiosken alleen MIKken waar er al meer dan genoeg leven is en natuurlijk waar de klanten zijn. 
Als bewoners klagen dat er geen behoefde is aan kiosken waar winkels nog leegstaan, is het antwoord dat de kiosken een laagdrempelig gelegenheid zijn voor starters en mensen die geen winkel kunnen betalen. Alsof de lege winkels duurder zouden zijn. En onze vrienden van D66 melden er niet bij dat nieuwe huurders vaak meer dan €40.000 vooraf op moeten ophoesten om te beginnen. Dan zijn ze niet echt geschikt  voor starters. 

Een wanhopig Pieter Rietman roept dan de klagers zeiken  over een kiosk dat tegenover zijn eigen woning zou verrijzen. Op de kaart zou blijken dat er niet genoeg stoep overblijft om langs te kunnen lopen zonder de rijweg te gebruiken. Hij reageert lacherig dan de kaart fout was... En dus lacht hij de klagers uit dat ze dat niet door hadden - in plaats van het stadsdeel aanspreken voor het zoveelste voorbeeld van misinformatie. 

Alles bij elkaar was het een gênante vertoning van onbehoorlijk bestuur op 24 maart.

Wednesday, 11 March 2015

MIK de Kiosken weg.

Bij het aantreden van de bestuurscommissie. is er een startnotitie gepubliceerd: Meer Ruimte voor West. Daarin staat: "De openbare ruimte in West is zeer schaars. De kwaliteit van de openbare ruimte staat voorop. Daarom wordt wordt de nadruk gelegd op vergroening om de leefbaarheid te vergroten..." De eerste vruchten hiervan zijn al zichtbaar, bijvoorbeeld hier de eerste MIK (Multi Inzetbare Kiosk) bij het Bos- en Lommerplein. 

Van vergroening komt blijkbaar weinig terecht. Er is geen draagvlak in de buurt voor Kiosken, maar wel een gelikte ondernemer uit Alkmaar met een glad verhaal. 
En over de nieuwe Bestuurscommissie staat in de startnotitie: 'Wij zijn de ogen en de oren. Wij zijn de handen. Wij zijn het hart van West". Mooie woorden. Dat wel. Maar er zijn tal van incidenten die aangeven dat het bestuur zich hier niets van aantrekt. Een mooie opsomming in Het Parool.  In tal van gevallen wil de bestuurscommissie niet kijken of luisteren, alleen politiek spelen en hun snode plannen opleggen. 
Tegelijkertijd zijn die ogen en en oren trots op participatie in de buurt: "De bestuurscommissie werkt niet meer van boven naar beneden. Nee, we zoeken de oplossingen steeds meer van onderop. Dat zijn vaak de beste ideeën. Dit betekent maximale ruimte voor de bewoners en de ondernemers om zelf hun wijk vorm te geven." Daar is intussen geen sprake van. Leden van de commissie "adopteren" wijken om ze vervolgens te verwaarlozen. 
Er komen dus een stuk of twintig kiosken terwijl de buurt bewust of onbewust onkundig gehouden was. Er zouden geen sprake zijn van een terras en zeker niet van late openingstijden, maar nu volgens de site:
 
Daar is Maikel Venneker heel blij mee. De buurten wat minder.