Thursday, 17 March 2011

Taxi?

Taxi? Zittend ziekenvervoer?* Veevervoer? Ergens is er een taalkundig probleem ontstaan. 
Als je dagelijks naar het ziekenhuis moet voor een zware behandeling, mag je wel een beroep doen op de verzekering om voor vervoer te zorgen, maar dat willen ze liever niet. Dus dan maar in een bestelwagen, stinkend naar rook , scheurend door de stad, via kinderboerderijen en achterafstraatjes in West over hobbels en op sterk wisselende snelheden. Een normaal mens zou al misselijk worden, laat staan iemand die chemotherapie of bestraling moet krijgen of heeft gekregen, iemand met darmen al van streek die ook nog  last heeft van wagenziekte. 
Wanneer het busje precies langs komt is ook een gok. Voor een rit van 15 minuten rekent Connexxion dat je 45 minuten van te voren moet vertrekken – en dat is ook plus of min 15 minuten. Op die manier ben je vooraf minstens een uur kwijt. En weer terug is het nog langer – het kost 10 minuten om iemand aan de lijn te krijgen die je dan vertelt dat je nog een half uur mag wachten op een busje. Die vervolgens langs andere adressen moet. Een goede GPS ontbreekt, dus het is vaak zoeken in delen van de stad met grote woonblokken.

Dan is de tram toch nog aantrekkelijker. Iemand die ziek is en zorg nodig heeft zou op een “taxi” kunnen rekenen, maar je krijgt “veevervoer”… na 94 euro per jaar eigen risico te moeten betalen.  Alsof de ziekte zelf niet al genoeg risico is. Wij zijn veroordeeld tot verzekeringsmaatschappijen. Niet alleen als je auto rijdt, maar in alle facetten van de maatschappij – niet te vergeten de Zorg.  En verzekeraars willen natuurlijk zo veel mogelijk geld ontvangen en zo min mogelijk uitgeven. Dankzij “verzekeringen” kost onze zorg tweekeer zoveel en gaat al dat geld richting Apeldoorn of Amersfoort.
  
En wat de verzekering betreft – hoe meer je verdient, hoe meer je betaalt en blijkbaar hoe minder recht je hebt op hulp.
*zittend ziekenvervoer is eigen vervoer, openbaar vervoer en taxi-/rolstoelvervoer