Friday, 31 October 2014

Informeringsplicht

Stadsdeel West wil graag onze stadsdeel volplempen met kiosken. Ik ben benieuwd naar de motieven. Geld? Of moeten wij hier meer op Parijs lijken? Sigaretten en kranten kopen op straat en alle winkels naar de Ring als hypermarchés?
Duidelijk is dat het stadsdeel haar best heeft gedaan om de bewoners vooral niet op de hoogte te brengen van de snode plannen. "Wij hebben voldaan aan de wettelijke eisen om mensen te informeren," aldus Bestuurscommissie voorzitter Gerolf  Bouwmeester - die zijn naam eer aan doet. 18 kiosken doorgedrukt! Bouwen maar!
Het stadsdeel zou vijf keer het informatie wereldkundig gemaakt hebben. Dat is nou interessant. Ik heb toevallig een abonnement op "Westmail" - het digitale nieuwsbrief van Stadsdeel West. EN met Gmail kan ik makkelijk zoeken.
Een zoekpartij op "westmail" en "kiosken" levert welgeteld twee meldingen op in de laatste 2 jaar.
Eén heeft uitsluitend te maken met het afgeven van vergunningen voor kiosken op de Sara Burgerhartstraat en Hoofdweg. En de andere is een algemeen reclamestuk voor kiosken van stadsdeel voorzitter Godfried Lambriex. Deze stukken zijn niet meer te achterhalen omdat de nieuwsbrief niet meer linkt naar de relevante pagina op de website. Dat heet dan "de burger informeren". 
Maar waarom wil het stadsdeel in samenzwering met De Gezonde Stad (what's in a name?) en Baveko overal onze schaarse openbare ruimte vullen met kiosken? En dat ook nog in de naam van "duurzaamheid"? Ik ruik geld.
Ik ben ook benieuwd naar de "verkeersdeskundige". Een stedenbouwkundige, mensen van de welstandscommissie en een verkeersdeskundige van het stadsdeel zouden ook hebben gekeken, maar die zijn alleen naar de plannen gaan kijken en naar één van de 18 locaties. Of heeft de verkeersdeskundige ook gekeken bij de Bilderdijkstraat 1A. Als die even langs geweest was - en dan het liefst als een schoolklas oversteekt - dan was deze locatie onmiddellijk afgekeurd. Kijk even mee:
 
(De kiosk komt waar de kinderen net weer aan "veilige" wal komen - dus rond 19 seconden.
En daar wordt de stoep ongeveer een meter breed.) 
Schoolklassen, patiënten van De Poort in rolstoelen, scootmobiels en anderen kunnen daar even manoeuvreren langs een joekel van een kiosk. En het liefst niet op de fietspad. Die is daar maar 1,50 meter breed en een favoriete racebaan voor langsscheurende snorfietsen.
De buurt wist van niets - geen informatie. En het stadsdeel blijkbaar ook niet - anders was deze locatie onmiddellijk afgekeurd.