Thursday, 11 December 2014

Nassaukade 900 - of all places

Aan alle kanten rammelt het bij het Stadsdeel als ze kiosken willen plaatsen. Waarom ze onze levendige en gezellige stadsdeel vol kiosken willen plempen blijft een raadsel – maar volgens Pieter Rietman gaat het om de bedrijvigheid. Alsof Amsterdam West niet bedrijvig genoeg is.
Maar het aanvragen en verlenen van de nodige vergunningen is ook een puinhoop geweest. Bijna alle diensten zijn tegen de plaatsing, maar toch moeten de kiosken doorgedruk worden. In samenwerking met een vage makelaar uit Alkmaar (Baveko) en met een vage instelling uit Amsterdam (DeGezondeStad). Vol mooie verhalen over duurzaamheid en samenleving, hart voor de buurt, ontmoetingsplek, levendigheid, schoon, slim en groen. Je vraagt je af wat de echte belangen zijn.
Naast bezwaren van bewoners, en van welstands, verkeer en stedebouwkundige aarde, komt er nu nog eentje bij. Geografisch. Eén van de kiosken is gepland op een geografisch raadselachtig locatie. Namelijk: “Nassaukade 900”.
Ik ben weleens op zoek geweest. De Nassaukade loopt van het Westerpark naar de Overtoom. Dus van noord naar zuid van nummer 1 naar nummer 386 (alle nummers achter elkaar, dus 121 is naast 122). Waar zou nummer 900 zijn? Ergens in de Pijp? Even leek het erop dat het adres bij de Kinkerstraat was - en dus bij de kiosk der kiosken op de Appeltjesmarkt.En ik was niet de enige die in de war was. Zelfs een makelaar op zoek naar een klant voor de mysterieuze Nassaukade 900 kiosk wist het niet?


Dat is op zich niet verbazingwekkend - bij de omgevingsvergunning staat het adres Nassaukade 900, 1053 LV. En postcode 1053 LV is op de hoek van de Kinkerstraat.
Maar nee... nummer 900 blijkt nu plotseling op de hoek van de Tweede Hugo de Grootkade en de Nassaukade. Op de brug tegenover de Dr Rijkkramer School en Friends/Foodism. Waar de kinderen elk jaar op 5 december de Sint verwelkomen. Waar veel kinderen hun fietsen parkeren. Waar ze langs moeten onderweg naar gym als ze niet langs een andere kiosk locatie op de hoek Bilderdijkstraat en Hugo de Grootkade moeten. Maar deze nieuwe mysterieuze verdwijn kiosk komt op de hoek van een van de onoverzichtelijkste, drukste en gevaarlijkste kruispunten van de stad. Waar ook elke ochtend en middag veel kinderen moeten oversteken.Niemand heeft bezwaar gemaakt tegen deze kiosk omdat niemand wist waar die zou komen. Het lijkt bijna opzet. Leven wij in een bananenrepubliek? “Wij vragen een kiosk vergunning aan voor een niet bestaande locatie en als wij mazzel hebben komt niemand erachter waar die is. En dus zal niemand bezwaar maken.”
Hoe maak je nou bezwaar tegen een kiosk op een niet bestaande adres? Eerst tram 9 3/4 nemen naar Raampoort?
In ieder geval is men opgelucht rond de Tweede Hugo de Grootstraat en Nassaukade. Deze vergunning is duidelijk niet geldig.

1 comment:

  1. Ik kreeg vandaag van het Stadsdeel te horen dat er inderdaad GEEN vergunning is afgegeven voor de hoek Tweede Hugo de Grootstraat/Nassaukade. Als Baveko daar een kiosk wil dan zullen ze een vergunning voor moeten aanvragen. Amateurs!

    ReplyDelete