Monday, 29 August 2016

Leven in het Bilderdijkpark

Jarenlang was het Bilderdijkpark uitsluitend toegankelijk voor “kansjongeren” en moedige hondenbezitters. Een vrouw die het aan durfde om er doorheen te lopen met kinderen naar de speeltuinvereniging of school werd stelselmatig uitgemaakt voor ‘hoer’. Jongens vonden het hartstikke grappig om haar hoofd te gebruiken als doelwit om hun voetballen op te mikken.
Ik loop al meer dan 30 jaar door het Bilderdijkpark en er is van alles en nog wat geprobeerd om de situatie te verbeteren, maar de redding kwam uiteindelijk uit een onverwachte hoek. Er waren plannen voor een theehuisje in het park maar het was voor iedereen al duidelijk dat een theehuisje overdag geen enkele kans maakte om rendabel te zijn. Gelukkig kwam er een klein restaurantje en terras. Onmiddellijk is het parkje onttrokken aan de overheersende invloeden van hangjongeren en werd het een plek waar het leuk toeven is. Sindsdien bloeit het parkje als nooit tevoren.. Maar niet tot tevredenheid van iedereen. Een kleine groep wil heel graag minder, minder, minder.
Deze kleine groep hardnekkige pret verpletteraars wil heel graag het Bilderdijkpark zien als een oase van totale stilte. Jammer genoeg heeft dat nadelen. Mensen zijn blijkbaar vergeten hoe het was voor de Liefde kwam. Sommigen geloven zelfs dat de verbetering dateert van de opknapbeurt van voor het park. Sorry, dat is echt niet zo. Het is duidelijk dat de aanwezigheid van een terrasje met mensen ook nieuwe park gebruikers aantrekt. Natuurlijk werd  het park gebruikt tijdens een hittegolf, maar op een normale zomerdag was er  niemand in het park te vinden.  Nu wordt het park volop gebruikt, mensen verblijven op een prettige manier  op het  gras, op de  bankjes en dus ook op het terras.
Nu zijn er plannen voor een nieuwe evenementen regeling en zou het park onderworpen worden aan een heel streng regime. Geen versterkte muziek, geen evenementen voor meer dan 250 man en die kleine evenementen hooguit één keer in de twee maanden. Dus enige hoop dat er een kleine buurtgericht culinair festival zou plaatsvinden, een filmvertoning op een zomeravond of misschien zelfs een kleinschalig podium met een jazz kwartet of singer-songwriter is verspeeld.
Een van de actie-voerders heeft een paar maanden geleden een vergadering belegd en buurtbewoners gevraagd om hun mening. Helaas  zijn alleen de meningen van medestanders opgenomen in het verslag van deze bijeenkomst. De mening van mensen die er anders over denken - van mensen die best af en toe een feest of evenement in het park willen zien - is niet meegenomen.. Gelukkig zijn er veel bewoners en bezoekers die heel blij zijn met hoe het Bilderdijkpark zich nu ontwikkelt. Helaas laten veel van deze voorstanders niet van zich horen en  komen ook niet op dit soort bijeenkomsten.
Het is nu aan de gemeente om een duidelijke richtlijnen te geven over hoe wij ons parkje kunnen behouden en voor iedereen toegankelijk houden.

No comments:

Post a Comment