Sunday, 18 April 2010

Bijlmerparktheater... theater?


Ik ben vandaag de Bijlmer ingedoken. Ik was ook benieuwd naar wat er terechtgekomen was gekomen van vernieuwingsplannen en de toekomstige Bijlmer met meer kleine huizen en zonder grote blokken.
Ik weet zeker dat wij een stap in de goede richting genomen hebben, maar ben ook bang dat er tegelijkertijd twee stappen de verkeerde kant op zijn genomen. Nu weet ik dat Cultuur een achtergestelde positie inneemt in de Bijlmer.
Ik was bij het “Bijlmerparktheater”. Dat is niet in het Bijlmerpark. Wel er tegenaan maar alleen van de andere kant bereikbaar, op een niet bestaand adres zonder openbaar vervoer en met gevangenis, politiebureau en drugsopvang als buren. Oh trouwens – op de weg staan er geen borden voor en ook niets op het gebouw zelf - een leuk zoekplaatje! (En de enige dranken zijn fris, bv Fernandes, en NestlĂ© poederkoffie - armoedig, dus.) Er is ook geen parkeergelegenheid dicht in de buurt dus en geen bushalte: Sorry, Bijlmerparktheater, ik ben voorlopig geen vaste klant. En dit keer was ik er overdag... gelukkig.

Volgens de literatuur en de site: 10 minuten vanaf Station Bijlmer. Nou voor een getrainde jogger misschien. Op een zondag middag kan je nergens in de buurt parkeren en moet je ook nog betalen. "Aha," dacht ik, "De Amsterdamse Poort is open! Gezellig." Niet dus, maar toch moet je betalen. Dik kans ook dat je met het Ajax publiek te maken krijgt.
Mensen (en vooral vrouwen) die daar werken worden met de taxi de buurt uit getransporteerd – maar als je cultureel bent en naar het theater wilt – mag je een half-uur les in sociale veiligheid aan vast plakken. Eerste vraag is natuurlijk – waarom zijn de Heineken Music Hall en Ziggo Arena naast het station, maar het Bijlmerparktheater een rot einde weg? Stomme vraag natuurlijk – voor cultuur moet je iets over hebben. Je moet achteraf in een kale vlakte naast een park en gevangenis. Het stadsdeel zal wel een verklaring hebben maar ik moet eerlijk bekennen – dat kan me niets meer schelen. Na een uur wandelen in een verlaten Amsterdamse Poort op een zondag in april – ik kom weer kijken over een jaar of twintig.

No comments:

Post a Comment