Monday, 4 May 2015

Kiosken niet welkom

In haar beperkte blik op de kiosken in de PS van vrijdag jl. gaat Lisa Hekman volledig voorbij aan de vele protesten van bewoners uit buurten in Amsterdam West bij de komst van kiosken.
De kiosken voegen namelijk vaak niets toe aan bestaande voorzieningen en nemen spaarzame, openbare ruimte in beslag. Daarnaast is er veel zorg over wat er gebeurt als een kiosk leeg komt te staan. De kiosk staat er voor minimaal 25 jaar mét of zonder ondernemer. En een lege kiosk trekt vandalen - kijk maar op de Appeltjesmarkt.


Het stadsdeel wilde wat meer bedrijvigheid in sommige wijken en de komst van een kiosk zou daaraan kunnen bijdragen. Helaas had het stadsdeel  niet gerekend op een projectontwikkelaar uit Alkmaar (Baveko) die bij praktisch alle ‘lege’ plekken in West een kiosk wel zag zitten. Deze ondernemer heeft inmiddels minimaal 50 aanvragen voor de bouw van een kiosk gedaan. Ook in buurten waar totaal geen behoefte is aan deze prefab bouwsels van 3 meter hoog, 5 meter breed en 3 meter diep met een overhangend dak.
Gelukkig zijn er al een paar vergunningen niet gegeven en/of ingetrokken. Ook de politiek weet dat deze overkill aan kiosken van Baveko niet de bedoeling was toen er destijds ingestemd werd met de plannen.


Het zou fijn zijn als Het Parool komt kijken bij de bewoners die zich verzetten tegen een kiosk in hun wijk en niet alleen de tekst van de ondernemer Baveko overneemt. Bijgaand sturen wij alvast wat foto’s van bewonersprotesten.


Corry Fickinger (Kwakersplein)
Edith Dunharden (Cremerplein)
Jaap den Dulk (Hugo de Grootkade)
Marianne en François Morfouace (Waterkeringweg / GWL-terrein)
Marieke Giskes (Kwakersplein)
Margreet Muller (Bilderdijkstraat)
Martin Cleaver (Bilderdijkstraat)
Rein Kleist (Kwakersplein)
Ron Willigenburg (Ketelhuisplein)

Protesten op o.a. de volgende lokaties:
GWL/Haarlemmerweg


Ketelhuisplein

Cremerplein


Bilderdijkstraat

Kwakersplein

No comments:

Post a Comment